top of page

Med eller uden stambog..

Når man skal købe hund, er der nogen, der vælger at købe uden stambog…

En ofte udtalt holdning er: ”det stykke papir skal vi ikke bruge til noget – og vi har kun betalt halv pris…”

 

Mange søger at ville betale mindst muligt for en vare – men med som så mange andre ting, hænger pris og kvalitet sammen… det er ikke kvalitetshundene, der bliver solgt uden stambog…

Det kan da være fristende, hvis man kun ser på prisen. Men hvis man véd, hvad man afskærer sig selv fra, så bør man nok tænke sig om én gang til…

 

Når man køber sin første hund/malamute, har man måske ikke et helt billede af, hvad hunden kan anvendes til, og hvad man selv har lyst til at deltage i - som træk, løb, udstilling.

Det er noget man finder ud af, når hvalpen vokser til, og man ser hvad andre gør med deres malamuter.

 

Hvis der ikke er stambog på hunden, kan man ikke tilmelde til officielle aktiviteter.

 

Så er det rigtig ærgerligt at stå dér med sin voksne hund – og kan ikke deltage…

 

Endnu mere ærgerligt og iøjenfaldende er manglerne, når/hvis der opstår problemer med helbred, temperament eller bare generel malamute-snak.

 

Køb uden stambog er det samme som ”købt som beset” – der er ingen garanti for sundhed, temperament, ingen kendskab til forældredyr. Intet kendskab til arvelige sygdomme. Der er ingen mulighed for at klage over mangler – ingen hjælp eller support, når spørgsmål melder sig.

 

Hvad hvis hunden har en medfødt skavank, der kan koste dyrt i dyrlægeregninger..?

Hvad hvis hunden udviser en adfærd, som man ikke selv kan tøjle – hvor kommer dét fra..?

 

Selvom man kender til forholdene hvor hvalpen kommer fra, har man ikke noget instans som DKK at klage til – eller spørge. Man har ingen steder at gå hen – intet sikkerhedsnet.

 

Der er for mange uafklarede spørgsmål til at det kan anbefales at købe uden stambog.

 

Skal man købe bil, vil man også undre sig over at finde en bil med fuld udstyrspakke - blot langt under pris end tilsvarende modeller… gør man ikke..?

 

Ved at købe en hvalp uden stambog, opmuntres og opretholdes det arbejde med at producere hvalpe uden stambog – hvad enten grunden er for økonomisk vinding eller fordi det var en ikke planlagt parring, som man ser stort på. Uanset hvad, er der helt sikkert ikke lagt det hjerteblod i arbejdet som hos en oprigtig opdrætter.

 

Man er overladt til sig selv – det kan i længden blive et dyrere bekendtskab end blot den halve købspris.. både økonomisk og mentalt…

 

Det er lige så sikkert om et lod i tombolaen – en gang imellem går det supergodt og gør ovenstående til skamme – og engang imellem går det rigtig skidt.

bottom of page